Buďte styloví: Udělejte si perfektní hranolky z trouby!

Hranolky z trouby Foto:
Hranolky z trouby
Foto: Zdeněk Lhoták

Chcete pro svoje hosty co nejlepší hranolky? Tak čtěte a pečte!

Techniku dokonalých hranolků zdokonalilo i několik současných kulinárních hvězd včetně Jamie Olivera. Cílem je zajistit perfektně křupavé a uvnitř vláčné hranolky, které nebudou nasáklé olejem. Trik? Brambory lehce předvařit a citlivě pracovat s termostatem trouby.

NA 4 PORCE / PŘÍPRAVA: DO 30 MINUT

1 kg moučných brambor – můžete je oloupat anebo nemusíte, vždy je ale nakrájejte na baculaté hranolky
olivový olej
sůl
případně další dochucovadla, jako je rozmarýn, česnek, paprika – podle vaší chuti

Jak na to?

1. Troubu předehřejte na 200 °C a dejte vařit velký hrnec s vodou. Jakmile voda začne vřít, osolte ji, přidejte hranolky a povařte je zhruba 4 minuty, aby byly ještě lehce nedovařené.

2. Hranolky sceďte a propláchněte studenou vodou, aby se přestaly vařit. Nechte je dobře osušit na utěrce a pak je v míse promíchejte s olejem a solí, případně dalšími dochucovadly.

3. Přesuňte je na plech lehce potřený olejem a pečte asi 15 minut. Plech vyjměte, hranolky promíchejte a pečte je ještě 10 minut. Pak troubu přepněte na gril a hranolky grilujte asi 5 minut, až krásně zezlátnou.

Další parádní recepty najdete od středy 16. září v novém čísle časopisu Prima FRESH!

Článek

Prima FRESH - podzim 2015  Foto:

Užijte si podzimní sklizeň s novým číslem časopisu Prima FRESH!

Dny se zkracují, po ránu se na loukách povalují chuchvalce mlhy a noci začínají přinášet chlad, který připomíná, že léto skutečně končí. Tahle chvíle si žádá oprášit...

reklama

reklama

reklama